tisdag 27 december 2011

Julen 2011

För ett par dagar sedan, på julafton så sken solen på skutan och sett från Duved kunde det se ut så här:


Det var hur härligt som helst och vår julafton var en bra dag. Vi njöt av lugnet och den härliga vintern. Sedan slog stormen till och det har nu under ett par dagar blåst riktigt rejält, hon kallas för Dagmar och har tydligen drabbat hela landet ganska hårt. Det i sin tur har inneburit att många vintergäster inte lyckats ta sig hit upp till dalen som tänkt eftersom inga tåg har kunnat gå.


Det är ju självklart tråkigt när vi "drabbas" av vädret på det här sättet (ändå är vi väl hyfsat förskonade här i Sverige) men jag tror att vi måste utrusta oss med tålamod och inte tro att vi ska kunna planera och kontrollera varenda sekund. Vi måste acceptera att det finns starka krafter, sådana som vi inte alltid kan bemästra och som vi helt enkelt bara får förlika oss med, även när de rubbar våra planer och vi får alltså lov att vänta tills stormen har bedarrat. 


Jag känner mig dock lyckligt lottad som kan fira julen i denna del av Sverige, den är vit och det är gott om snö och riktig vinter. I söder är gräsmattorna gröna och det spelas både golf på gröna banor och plockas svamp i skogarna. Det känns ju onekligen lite bakvänt.


Om endast några dagar står det nya året inför dörren och det blir spännande med ytterligare ett år. Vad 2012 har att erbjuda har jag förstås ingen aning om, men i mitt liv vet jag att förändringens vindar blåser och det ska bli så spännande!


Gott nytt år önskar jag alla!

tisdag 14 juni 2011

Sommar

Nu har vi kommit till mitten av juni och det har redan hunnit bli den djupa grönskan. Den skira, som är så ljuvlig och lockande t o m förförande, tog snabbt slut. Under den skira perioden tillåts man fortfarande ha sina önskningar om hur sommaren ska bli och all njutning som väntar. När sedan den djupa, mätta grönskan är här så vet man på något sätt att "det är så här det blir", förväntans tid är över och verkligheten är här. 


Idag är det ca 10 grader och blåsigt och jag njuter av den friska luften. Så skönt att få andas igen efter några varma dagar. 


Det är lugnt på byn och förhoppningsvis är det lugnet före "stormen", d v s en bra turist-sommar. Hoppas att alla som kan och vill får möjligheten att besöka denna härliga dal även sommartid. Det är så häftigt att få uppleva naturen i både vinter och sommar-skrud, var och en med sin charm.

fredag 22 april 2011

Våren

Nu är våren här, ja den s k vårvintern som inte bjuds på i södra Sverige, ack så underbart. En hel del snö kvar på fjället, men här nere i byn finns inte mycket kvar. Det gick fort i år. Jag antar att det är en av anledningarna till besök av dessa gäster, som bilden visar.






Vi har också haft gäster inomhus, trevliga människor som berikar våra liv. Återigen blir det runt köksbordet vi samlas och denna gång med kaka och kaffe på menyn.




Nu får vi vänta tills det har torkat upp och att de skador tjälen åstadkommit lägger sig. Bilvägarna är ju tvättbrädor den här tiden på året så man får ta det extra lugnt. Det som är riktigt trevligt är att ljuset har kommit, dagarna har blivit rejält längre och det är så trevligt med ljusa kvällar.         





tisdag 15 mars 2011

Futtigt

Känns ju onekligen lite futtigt att beklaga sig över kyligt väder och hårda vindar när vi borde vara hur lyckliga som helst som ändå lever i ett land som är stabilt - självklart tänker jag på katastroferna i Japan.

Trots alla dessa starka bilder och filmer och vittnesskildringar så finner jag det obegripligt, alldeles för svårt att ta in. Jag kan välja att stänga min TV, dator, radio och vika ihop tidningen och sedan leva mitt liv som vanligt, under tiden så är det något de drabbade är mitt i varenda sekund, dygnet runt. 

Vad kan vi göra? Egentligen inte så mycket, visst skänka pengar som förhoppningsvis kan komma till nytta, men det känns ändå futtigt. Inom mig dyker känslan upp av att vilja kavla upp armarna och göra något rent fysiskt. Det är onekligen lite svårt med tanke på avstånden och det jag egentligen skulle vilja är förstås att kunna flytta alla innevånare så de inte behöver drabbas av de nedfall som nu blåser in över befolkningen sedan nattens haveri.

I slutänden så antar jag att det bästa jag kan göra är att fortsätta att leva mitt bästa liv och verka för att min lilla värld är den bästa och på så sätt förhoppningsvis låta "ringarna på vattnet" sprida sig. Jag måste förlika mig med den tanken och inte misströsta över att inte kunna hjälpa till mera konkret. Under tiden så väljer jag ändå att fortsätta att ta del av bilderna och nyheterna samtidigt som jag givetvis önskar alla drabbade en så bra lösning som är möjlig under rådande förutsättningar.


söndag 6 mars 2011

Länge sedan

Nu var det länge sedan jag skrev något. Konstigt egentligen eftersom jag ändå så ofta tänker att jag skriver regelbundet. Vem vet, kanske en vision om hur det kommer att bli, jag hoppas på det.


Vintern är en underbar tid med många utmaningar och den svåraste är kanske den riktigt kraftiga kylan. När det kryper ner mot -30 blir det lite svårare att ta långa promenader och bilen tycker inte heller att det är så kul. Som tur är så är inte varje dag så kall. Mycket snö däremot är helt ok. Det gäller bara att komma ihåg att ta lite extra tid på sig så man hinner skotta undan. Jag är lyckligt lottad med god hjälp från en granne utrustad med traktor - då går det undan med skottningen. Jag är så tacksam för det.


Sist jag skrev var stugan på väg att fyllas med goda vänner och mycket riktigt så blev matbordet den centrala punkten. Vi hade härliga dagar tillsammans och njöt för fullt. Känns också ganska bra att kunna erbjuda rejäla sovrum för mina vänner, alltid skönt att få sussa gott efter en dag på skidorna.


Här kommer ett par bilder på några sovrum:






onsdag 12 januari 2011

Vänner

Snart fylls stugan med goa glada vänner - ska bli så mysigt att få umgås några dagar! 


Misstänker att detta blir platsen för umgänge: 




Runt köksbordet brukar väl de flesta "världsproblemen" lösas och så lär det nog bli även denna gång.

torsdag 6 januari 2011

Mystiskt

 

Vad är detta för spår? Det kanske man kan räkna ut - men det finns ingen naturlig början och heller inget naturligt slut!! Totalt ca 10 st spår som man inte kan räkna ut var de börjar eller vad som hände när de helt plötsligt tog slut mitt på ängen! Ingen människa kan ha gjort detta såvida det inte är någon jätte som jag jag fortfarande inte blivit presenterad för, alldeles för stora steg och långt mellan varje (mycket längre i verkligheten än vad som syns på bilden).

tisdag 4 januari 2011

I skogen

Klädd gran ute i skogen
Idag tog vi en sväng i skidspåret och åkte förbi en klädd gran, med både glitter och kulor. Vet egentligen inte vad jag tycker om det - uppmuntrande eller fullständigt onödigt!

Hur som helst, vi hade en härlig tur trots att det var -10 och blåst på ca 10m/s, i skogen märks inte det så mycket. Utmaningen var hunden som tyckte att han kunde få dra åt vilket håll han ville i "dragkopplet". Dessutom ett par stopp mitt i spåret för att göra ifrån sig. Resultatet blev att jag åkte omkring med ett par "Stockholms-påsar" slängandes i handen och som slog hårt mot staven. Jag kunde bara hoppas de inte skulle slås sönder och sprida sig. Det hade ju sannerligen inte varit så roligt.


Därefter en skön bastu och lite fika. Snart dags för att slänga ut granen och sopa upp alla barr!

lördag 1 januari 2011

Duved

Hejsan!

Premiär för min blogg om mina dagar uppe i Duved.

Vi får väl se hur mycket och ofta som jag kommer att skriva, men några bilder ska jag iaf försöka lägga upp.